Amfiteatrul Deschis cu Mihai Dragnea

„România dincolo de aparenţe”
Cutia cu ziare, un glory-box al mass-mediei româneşti

21 noiembrie 2009
Invitat Mihai Dragnea

 

Prima ediţie a Amfiteatrului Deschis Team Work din noul an universitar l-a avut ca invitat pe domnul Mihai Dragnea, unul din puţinii reporteri de televiziune a cărui atitudine profesională derivă din filosofia sa de viaţă, filosofie pe care a împărtăşit-o studenţilor Universităţii Bucureşti prezenţi la eveniment, într-o discuţie despre România, dincolo de aparenţe.

Pentru că filtrul raţiunii altora alterează realitatea publică, Mihai Dragnea găseşte presa ca fiind un organism necesar funcţionării societăţii în ansamblul ei, dar care manipulează opinia publică, pasibilă a pleca urechea la primul zvon mediatic. Prezentarea unei fericiri de tablou cum o numeşte invitatul nostru, referindu-se cu umor la baieţii fericiţi din revistele mondene, este cu siguranţă o aparenţă. În opinia jurnalistului, fericirea este diferenţa dintre drumul ales şi drumul pe care te afli.

Întrebat despre integrarea României în Uniunea Europeană şi perioada post-integrare, Mihai Dragnea afirmă cu fermitate că valorile europene, şi mai ales respectarea lor fac europenii să fie cu adevărat europeni. Locuitorii unei ţări unde energia potenţialului minim este subliniată de bine-cunoscuta vorbă „las’ că merge şi-aşa” şi în care până şi şeful indivizilor suspectaţi penal pentru acte de corupţie este corupt, nu se pot considera nici pe departe egali cu vesticii. „Mergeţi prin oraş şi vedeţi ce vă frapează” îi îndeamnă Mihai Dragnea pe studenţi, povestindu-le experienţa sa din America, unde simplul fapt că ai trecut pe roşu îţi dă senzaţia că ai stricat Statele Unite. În consecinţă, se vor naşte două categorii de europeni: amendaţii şi frustraţii, cetăţeni care îşi vor dezvolta conduita tocmai din valorile care îi guvernează (sau nu).

Revenind la „continentul mumă”, cum numeşte invitatul nostru România, integrarea va însemna – mai în glumă mai în serios – oameni beţi în stradă cu steguleţe europene, atâta timp cât valorile promovate de europeni vor contuna să fie neglijate.

Întâlnirea s-a încheiat în spiritul unei dezbateri foarte actuale prin problematica realităţii distorsionate şi lipsită de un sistem etic bine închegat, printr-un experiment revelator pentru mass-media românească de azi. Aşadar, construiţi-vă „cutia cu ziare de la 20 de ani” şi deschideţi acest glory-box peste vreo câteva decenii: Este acolo România cea reală?

Valentina Tache
valentina_tache_tw@yahoo.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *