tia ruralZiua de vineri, 13 august, ne-a adus noroc anul acesta, dând startul celui de-al treilea schimb de tineret organizat de Team Work până acum, cu finanţare din partea Comisiei Europene, prin Programul „Tineret în Acţiune”: The Rural Space between Poverty and Traditions (Spaţiul rural între sărăcie şi tradiţii). Acesta s-a desfăşurat în perioada 13-20 august, în judeţul Vrancea, şi a avut ca membri tineri din Bulgaria, Germania, Estonia, România şi Slovenia.

După câteva peripeţii prin Bucureşti şi prin Gara de Nord, numărând participanţii din 5 în 5 minute (cu un rezultat diferit după fiecare numărătoare) – momente ce au creat palpitaţii team worker-ilor prezenţi – am reuşit să ne strângem „cu mic, cu mare” în gara din Focşani, de unde am pornit cu forţe proaspete, dând trenul pe microbuz, spre Gălăciuc – the final frontier.

 

logo tiaAcest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

„Spaţiul rural – între sărăcie şi tradiţii” – Pagini de Jurnal

Ziua de vineri, 13 august, ne-a adus noroc anul acesta, dând startul celui de-al treilea schimb de tineret organizat de Team Work până acum, cu finanţare din partea Comisiei Europene, prin Programul „Tineret în Acţiune”: The Rural Space between Poverty and Traditions (Spaţiul rural între sărăcie şi tradiţii). Acesta s-a desfăşurat în perioada 13-20 august, în judeţul Vrancea, şi a avut ca membri tineri din Bulgaria, Germania, Estonia, România şi Slovenia.

tia ruralDupă câteva peripeţii prin Bucureşti şi prin Gara de Nord, numărând participanţii din 5 în 5 minute (cu un rezultat diferit după fiecare numărătoare) – momente ce au creat palpitaţii team worker-ilor prezenţi – am reuşit să ne strângem „cu mic, cu mare” în gara din Focşani, de unde am pornit cu forţe proaspete, dând trenul pe microbuz, spre Gălăciuc – the final frontier.

În zgomot de roţi de troller am reuşit să învingem în lupta cu bagajele supra-dimensionate, distribuind participanţilor camerele după criterii de multiculturalism şi inaugurând locul cu o primă şedinţă nocturnă marca TW.

A doua zi, echipa Germaniei a fost întregită de alţi doi tineri (să mai zică cineva că nemţii sunt punctuali), astfel că am ajuns la formula de 27 de participanţi şi ne-am pus pe treabă. Am început cu ice-breakere şi jocuri de nume, ce ne-au ajutat să ne trezim şi să ne cunoaştem mai bine, după care am trecut la lucruri mai serioase, implicându-ne în dezbateri despre principalele teme ale exchange-ului şi prezentări inedite ale zonelor rurale din cele 5 ţări membre. La sugestia participanţilor, am organizat şi câteva activităţi outdoor, care au ajutat la stimularea dialogului intercultural şi la destinderea tinerilor, îmbinând utilul cu plăcutul şi învăţând mult mai uşor despre aspecte importante ale vieţii rurale.

Una dintre primele vizite de studiu a fost în satul Tulnici, aflat în apropierea taberei, unde am participat la slujba de duminică. Sătenii, primitori, ne-au invitat după slujbă la masa de prânz. Tinerii au au servit cu plăcere colivă, caşcaval afumat şi vin românesc şi nu şi-au ţinut în frâu curiozitatea, dorin să afle cât mai multe lucruri despre obiceiurile tradiţionale religioase din România pe care le-au comparat cu cele din ţările lor de provenienţă.

În vizita de studiu de la Nereju participanţii au realizat sute de fotografii, impresionaţi de atelierele de tâmplărie şi de atelierele de ţesut covoare, învăţând dansuri tradiţionale româneşti şi admirând legende interpretate prin muzică şi joc de artiştii costumaţi.

Serile interculturale au adus un plus de bună dispoziţie, oricât de obosiţi am fi fost după o zi plină de activităţi, acestea reuşind de fiecare dată să ne captiveze preţ de câteva ore bune. Am admirat peisaje de poveste din Estonia şi Slovenia, am descoperit că avem foarte multe în comun cu vecinii noştri bulgari, am servit preparate culinare româneşti de excepţie, am ascultat muzică nemţească până târziu în noapte şi ne-am încercat talentele într-ale dansului.

Vizita de studiu în oraşul Braşov le-a adus încă o surpriză participanţilor: popasul de Bran – unde au admirat aşa-zisul Castel al lui Dracula. Deşi fascinaţi de legenda locului şi de arhitectura clădirii, aceştia au fost dezamăgiţi de absenţa temutului conte şi au apreciat mai mult timpul petrecut în Braşov, unde au vizitat Muzeul de Etnografie, Biserica Neagră şi Strada Sforii, bucurându-se de atmosfera medievală a oraşului.

Activităţile de învăţare non-formală incluse în schimbul de tineret – work-shop-uri, discuţii, jocuri de rol, prezentări şi seri naţionale – au oferit şansa participanţilor să afle cât mai multe despre contextual cultural, social şi economic al tuturor ţărilor participante, ducând la un nivel superior de comunicare interculturală. Totodată, schimbul de tineret a oferit contextul împărtăşirii de experienţe personale între participanţi şi legării unor prietenii deosebite.

Din cele 20 de camere de fotografiat au rezultat 10 dvd-uri cu poze şi filmuleţe care fac dovada unui proiect de succes şi redau atmosfera excepţională a schimbului.

Participanţii au selectat 75 de fotografii pentru expoziţia finală intitulată „Perspective europene asupra satului românesc” care a fost prezentată pe 23 octombrie, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti şi a numărat nu mai puţin de 250 de vizitatori. Fotografiile au fost publicate şi pe pagina de Facebook dedicată schimbului de tineret „Spaţiul rural între sărăcie şi tradiţii” şi pot fi vizualizate aici.

Expoziţia este o colecţie de imagini care traduc vizual tema sărăciei şi a tradiţiilor ce caracterizează spaţiul rural românesc, surprinzând realităţi rurale şi chipuri expresive din zona Vrancei.

A relatat,
Loredana Vlaicu,
Dep. Relaţii Internaţionale Team Work

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *